Listen

“Somewhere in Germany”

  • Sebastianusstraße 26, 52146 Würselen, Germany

De Amerikaanse 30e Infanteriedivisie bereikte Nederland op 12 september 1944 en bevrijdde Maastricht. Hierna boog ze af naar het oosten, want het volgende doel was de stad Aken. Na dagenlange belegering bleef er voor de Duitse militairen slechts een kleine corridor aan de noordkant van het stadje Würselen open. Sergeant William Aubut was onderdeel van de divisie en schreef brieven aan zijn vrouw en dochtertje.

De Amerikaanse 30e Infanteriedivisie, beter bekend als ‘The Old Hickory’, bereikte Nederland op 12 september 1944 en bevrijdde Maastricht twee dagen later. De dagen en weken daarna werd dorp na dorp veroverd. Met de stad Aken als het volgende doel, boog de 30e Infanteriedivisie hierna af naar het oosten. In en rondom Aken hadden Duitse troepen zich goed verschanst, maar ze werden steeds verder omsingeld door de geallieerden. Na dagenlange belegering was bijna heel Aken omsingeld en bleef er voor de Duitse militairen nog slechts een kleine corridor aan de noordkant bij het dorp Würselen open.

Op 16 oktober vocht het Amerikaanse 119e Infanterieregiment zich een weg omhoog naar de Kahlensberg, en de Würselen-Scherberg werd meter voor meter veroverd. Op en rond de Ravelsberg vielen veel slachtoffers. De compagnie van het 119e Infanterieregiment en eenheden van de Amerikaanse 1e Infanteriedivisie troffen elkaar rond 18:15 op de Ravelsberg. Hiermee was de afsluiting van de corridor een feit.

Sergeant William Aubut schreef in de 9 maanden dat hij diende maar liefst 225 brieven naar het thuisfront. Kleinzoon Mark LaPointe heeft van zijn moeder Donna de brieven van zijn opa gekregen en schreef er een gevoelig lied over. Het lied heet ‘Somewhere in Germany’ en is op YouTube terug te vinden.

De strijd om de zogeheten ‘Bloody Ravelsberg’ ging verder. Het Duitse leger wilde de Ravelsberg heroveren, om de corridor naar Aken weer te openen. In deze gevechten wisselden bunkergroepen regelmatig van eigenaar. De twee ingezette Duitse bataljons van de 3e Panzergrenadier Division leden grote verliezen. Op 17 november kon het Amerikaanse Leger Würselen innemen. Een van deze Amerikaanse soldaten was Ernst Voß, een jonge kapitein uit Würselen. Hij vluchtte in 1938 op een schip van Hamburg naar Colombia en vertrok in 1940 van daaruit naar de Verenigde Staten. Zijn ouders wilden in Würselen blijven. Zij stierven omdat ze joods waren.

“Somewhere in Germany”