Visit

Het Geallieerden Museum

Het Geallieerden Museum vertelt een uniek verhaal: van de Duitse nederlaag op het eind van de Tweede Wereldoorlog tot de splitsing van West- en Oost-Berlijn door de drie westerse bezettingsmachten en de Sovjet Unie. Berlijn werd het brandpunt van de Koude Oorlog.

Onder de naam ‘hoe vijanden vrienden werden’, vertelt het Geallieerde Museum een uniek verhaal vol spanning en drama. Het verhaal begint met de Duitse nederlaag op het eind van de Tweede Wereldoorlog. De overwinnaars: de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Frankrijk en de Sovjet Unie hadden als doel het Duitse Rijk te bevrijden van het nazisme. Maar al snel ontstonden nieuwe conflicten.

De westerse landen wilden Duitsland hervormen op basis van kapitalisme en democratie. De Sovjet Unie daarentegen nam haar eigen sociale systeem als model. Berlijn werd zo het brandpunt in de Koude Oorlog.

Het eerste deel van de tentoonstelling in het voormalige Amerikaanse filmtheater verkent de jaren 1945-1950. De thema’s zijn: de geallieerde overwinning, de eerste vijf jaar van de bezetting van Berlijn en het proces van democratisering. De Berlijnse luchtbrug gedurende de Sovjet blokkade van 1948/49 is het focuspunt.

Het tweede deel van de vaste tentoonstelling in de Nicholson Bibliotheek verkent de periode 1951-1994. Het draait hier vooral om het militaire conflict tussen Oost en West gedurende de Koude Oorlog. Berlijn was het centrum van de rivaliteit tussen de geheime diensten van beide machtsblokken.

Er is aandacht voor het dagelijks leven van de bezettingstroepen in Berlijn en voor de terugtrekking van de westerse legers in de periode 1990-1994.

Naast de vaste opstelling zijn er tijdelijke exposities over verschillende onderwerpen. Filmvertoningen en uitleg van gidsen geven het programma een extra beleving.

Het Geallieerden Museum

Related Experiences